Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
ПОЧЕТНА


Претседателот Саити на средба со Групата на високи експерти за системски прашања за владеење на правото предводена од г-дин Рајнхард Прибе
19.07.2017
На 17.07.2017 година, Претседателот на Здружението на судиите на д-р Џемали Саити, со судиите д-р Лазар Нанев и м-р Бетим Јахја, членови на Управниот одбор на Здружението, остварија средба со Групата на високи експерти за системски прашања за владеење на правото предводена од г-дин Рајнхард Прибе. Оваа средба беше остварена во рамките на мандатот и вкупните активности на Групата на високи експерти за системски прашања за владеење на правото, а на која се дискутираше за повеќе аспекти и прашања кои се однесуваат на воспоставувањето на ефикасни механизми за владеењето на правото и развојот на правната држава.
прочитај повеќе >
 
Соопштение
18.07.2017
На 17.07.2017 година, во просториите на Здружението на судиите на Република Македонја претседателот на Здружението на судиите на Република Македонија, д-р Џемали Саити, одржа состанок со претседателот на Основен суд Дебар, судија Илир Исени, Биљана Јачева, судија во Основен суд Велес и Александра Палашевска, судија во Основен суд Скопје 2 Скопје, учесници на обука спроведена од МАТРА програмата за обуки за владеење на правото, во Лајден, Кралството Холандија. Судиите го информираа претседателот Саити за обуката на која учествувале во периодот од 7-16 јуни 2017 година, во рамки на оваа програма, на тема „Спроведување на правдата“. Притоа, тие оценија дека овие обуки и размена на искуства на меѓународно ниво се од голема важност за судиите заради нивно стручно усовршување и јакнење на професионалните капацитети. По разговорот, претседателот Саити изрази задоволство за проактивниот пристап на судиите, што значи придобивка на Здружението со членство кое активно се залага за остварување на целите и задачите на асоцијацијата.
прочитај повеќе >
 
Работен состанок во врска со реализираните препораки на ГРЕКО
18.07.2017
На 17.07.2017 година, претседателот на Здружението на судиите на Република Македонија, д-р Џемали Саити, присуствуваше на координативен состанок во врска со реализацијата на препораките на Групата на држави против корупција – ГРЕКО на Совет на Европа од Четвртиот круг на евалуација, кој се одржа во во Министерството за правда, на тема: “Спречување на корупцијата кај членовите на Собранието, судиите и јавните обвинители“. Состанокот го водеше Министерот за правда, г-н Билен Саљији, а присуствуваа и г-ѓа Анета Арнаудовска, шеф на Делегацијата на РМ во ГРЕКО, претседателот на Судскиот совет, претседателот на Здружението на јавни обвинители, претседателот на Државната комисија за спречување на корупција, претставник на Собранието на РМ и претставници на надлежните сектори од Министерството за правда. Учесниците на состанокот информираа за преземените активности за понатамошна реализација на препораките за кои ГРЕКО, во Првиот Извештај за усогласеност за Република Македонија – Четврт круг, заклучи дека се нереализирани и делумно реализирани. Со оглед на фактот дека ГРЕКО, со гореспоменатиот извештај, го утврди 31 јануари 2017 година како краен рок за реализација на препораките, беа разменети и информации за состојбата и плановите на институциите во претстојниот период во оваа насока.
прочитај повеќе >
 

ПРЕТХОДНИ ТЕМИ
Средба на претседателот на ЗСРМ со министерот за правда на Република Македонија >14.07.2017
Делегација на Здружението на судии на студиска посета во Загреб, Р.Хрватска >14.07.2017
Средба на претседателот Саити со претседателот на Владата – г-дин Зоран Заев >14.07.2017
Претседателот Саити за ТВ 24 Вести: Здружението како партнер во реформски активности за зајакнување на независноста на судството >19.06.2017
Одржана седница на дванаесеттото Редовно Годишно Собрание >16.06.2017
XII-то Редовно Годишно Собрание на Здружението на судиите на Република Македонија >15.06.2017
Работни материјали за седница на XII - то Редовно Годишно Собрание на ЗСРМ >12.06.2017
Средба на претседателот Саити и евроамбасадорот Жбогар >07.06.2017
Соопштение од одржана седница на Управен одбор на Здружението на судиите на Република Македонија >05.06.2017
Финансиски извештај за работата на Здружението на судиите на Република Македонија за периодот од 01.01.2016 до 31.12.2016 година >30.04.2017
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)